CHP’den yoğun bakım raporu

AnalizPolitika

Written by:

CHP’den yoğun bakım raporu: Uzman sayısı artmadan yoğun bakım sayısının artması çözümü zorlaştırıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi pandemi sürecinde yoğun bakımların yatak sayısına indirgenmesinin en büyük hata olduğunu vurgulayarak, “Yoğun bakım uzmanı olmadığı için, yeni açılan hastanelerde, pratisyen doktorlar ve yoğun bakımla alakası olmayan branş hekimlerinin, özellikle araştırma görevlilerinin, görevlendirilmeleri bu yoğun bakımlar için sıkıntı oluşturmaktadır. Etkin tedavi imkanı kalmamaktadır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, hazırladığı yoğun bakım raporu ile pandemi sürecinde yoğun bakımlarda yaşanan sıkıntıları ortaya koydu.

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yoğun bakım hocaları, anestezi hocaları, acil tıp hocaları, yoğun bakım hemşireleri, teknisyen ve teknikerlerinin temsilcilerinin katıldığı bir zoom toplantısı yapılarak, yoğun bakımlarda yaşananlar, sorunlar, çalışanların sorunları, çözüm yolları ele alındı.

CHP’li Akkuş İlgezdi, toplantıya katılan tüm uzmanların yoğun bakımın yoğun bakım yatağına indirgenmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, “Asıl önemli olan yoğun bakımda gerekli sağlık hizmetinin nitelikle verilmesidir. Bu yüzden önemli olan yoğun bakım uzmanı, doktor sayısı, yoğun bakım hemşiresi, tekniker ve teknisyen sayıdır. Ve maalesef bu sayılar yetersizdir” açıklamasında bulundu.

Uzman eksikliği nedeniyle yeni açılan hastanelerde, pratisyen doktorların ve yoğun bakımla alakası olmayan branş hekimlerinin görevlendirilmelerinin bu yoğun bakımlar için sıkıntı oluşturduğunun altını çizen Gamze Akkuş İlgezdi, “Hemşire olmadan, personel olmadan, yoğun bakım şartlarını sağlamayan yerler yoğun bakıma çevrilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle etkin bir tedavi sağlanamamaktadır” dedi.

Pandemi bir halk sağlığı sürecidir

Akkuş İlgezdi pandemi süreci bir halk sağlığı süreci olduğunun göz ardı edildiğini ifade ederek, “Ülkemizde bu süreç yoğun bakımda çalışanların üzerine atılmış durumdadır. Pandemilerde asıl olan halk sağlığı tedbirleri alınarak çözülmeye çalışılmasıdır. Salgınlar tedavi edilerek önlenemez, yoğun bakımda önlenemez, hastane yatağı arttırılarak da önlenemez…” diye konuştu.

 

AKP’nin sağlık sistemi: acil servisten yoğun bakıma geçiş dünyada 2 saat Türkiye’de 4 gün!

Yaşanan pandemi sürecinde acil servislerin yetersizliğinin de ortaya çıktığını vurgulayan Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, “Dünyada acil servisten yoğun bakıma geçiş süresi 2-24 saat arasında değişirken, sağlıkta devrim yaptığını iddia eden AKP iktidarında ülkemizde 3-4 güne çıkmış durumdadır” açıklamasını yaptı.

Acil servis sorununun pandemi öncesinde de olduğunu hatırlatan Gamze Akkuş İlgezdi, “Doğru istatistik yatağın dolu ya da boş olması değil, acilde yoğun bakım ihtiyacı olan hastanın ne kadar beklediğidir” dedi.

 

Performans sistemi kaldırılmalıdır

“Performans sistemi başlı başına sağlıkçıları tüketen bir sistemdir” diyen Akkuş İlgezdi, pandemi kahramanı sağlıkçıların insanca ve insan onuruna yakışır şekilde yaşayabilecekleri, tek kalemde yatacak, emekliliğe yansıyacak bir ücret taleplerinin, hemşire ve sağlık çalışanlarının kendilerine söz verilen 3600 ek göstergeyi isteklerinin yerine getirilmesini talep etti.

Aynı işi yapanların birine 7 lira birine 22 bin lira

Sağlıkçılar için bakanlığın açıkladığı performans adı altında verilecek ek ödemede çok büyük ayrımcılıklar yapıldığını ortaya koyan Akkuş İlgezdi, “Yedi lira ile yirmi iki bin lira arasında değişen adaletsiz bir dağılım olmuştur. Aynı işi yapan yan yana çalışan sağlık emekçilerinin bir kısmı 7 lira alırken, küçük bir kısmı da 22 bin lira almıştır” dedi.

Birikmiş sağlık talebine çözüm yok

Covid 19 nedeniyle birikmiş sağlık talebi için de bir çözümün olmadığını ifade eden Gamze Akkuş İlgezdi, “Covid hastalarına destek verirken diğer hastaların da unutulmaması gerekmektedir. Enfarktüs ile gelenler, ileri kanserle gelenler, şeker hastalığı komplikasyonu ile gelenler giderek artmaktadır. Ve Covid salgınını kontrol etsek bile ileriye yönelik olarak özellik kanser ölümlerinin çok artması beklenmektedir” açıklamasında bulundu.

Estetik ameliyatlar yapılıyor

“Pandemi nedeniyle bir çok ameliyat yapılmazken, 1 Haziran’daki açılım ile elektif ameliyatları yapılmaya başlanmıştır. İleride risk oluşturabilecek durumdaki bir çok hasta ameliyat olamazken, bir tarafta da burun ameliyatı, estetik nedenlerle ameliyatlar devam etmektedir” diyen Akkuş İlgezdi, estetik ameliyatlar nedeniyle ameliyathanelerin aynı yoğunluğuyla devam ettiğini ve bunun da sağlıkçıların tükenmesine katkı sağladığının altını çizdi.

Fatura sağlıkçılara mı kesilecek?

Sağlık çalışanlarının ilerleyen zamanlarda pandeminin kötü sonuçlarının tamamen kendilerine yıkılacağı korkusu yaşamakta olduğunu ifade eden CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, “Sağlıkçılar faturayı bize mi kesecekler korkusu yaşıyor. İktidar tarafından sağlık çalışanları yetersiz bulunarak halk karşısında yine ötekileştirilmesi ve şu anda da olduğu gibi ilerleyen zamanlarda şiddete açık hale getirilmesi sorunu ile karşı karşıyadır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir