CHİVAS REGAL ETKİSİ NEDİR?

Analiz

Written by:

Kaliteli viski deyince hemen hemen aklımıza ilk gelen markalardan biridir Chivas Regal. Peki ama nasıl böyle bir üne kavuştu? Nasıl pazarlama taktiği araştırması oldu? Konumuza başlayalım nedir bu Chivas Regal Etkisi?

Chivas Regal Etkisi (Effect) kavramının kısaca anlamına bakacak olursak bir ürünün fiyatının pahalı olması durumunda o ürünün muadillerine göre iyi olduğu algısına verilen isimdir. Yani Chivas Regal etkisi, bir ürün fiyatında yaşanan artışın, ürünün kalitesinde bir değişiklik olmasa da satışlarının artmasını ifade eder.

Bu duruma konu olan markanın hikayesi ise şöyledir;

Chivas Regal Etkisinin hikayesine göre; Chivas Regal markalı viskiler piyasaya sürüldüğü ilk zamanlar beklenen satışlar yapılamamış. Pazar payı beklenenin altında kalmış. Bugünlerde kara kara düşünen Chivas kardeşlerin aklına bir fikir gelmiş ve ürün kalitesini değiştirmeden fiyatlarını iki katına çıkartmışlar. Bunun sonucunda Chivas Regal viskilerinin satışları patlamış ve günümüze kadar bilindik bir marka olarak gelmiştir.

Bunun ise 2 farklı sebebi olduğu düşünülmektedir. İlk sebep olarak Chivas Regal viskilerinin lezzetli ve kaliteli olduğunun bu şekilde tesadüf eseri ortaya çıkması iken ikinci sebep ise viski hakkında fikri ve bilgisi olmayan kişilerin “pahalı ise daha iyidir” mantığı ile Chivas Regal almasıdır. Bu stratejinin işe yaramasından sonra bu şekilde bir pazarlama tekniği ortaya çıkmış ve isim olarak da Chivas Regal etkisi (effect) ismi verilmiştir.

Bunun günümüze en yakın örneği ise Pepsi firmasının fiyatları Coca Cola’nın yarısına yakın iken fiyatlarını Coca Cola ile aynı seviyeye çekmesinin ardından kola satışlarını arttırmasıdır.

Diğer bir uygulaması ise eğitim alanındadır. Bir çok üniversite, özel okullar bu taktik ile ilerlemektedir.

Sevgili aileler 20 bin tl olan A okulu ile 50 bin olan B okulu arasında seçim yapmak zorunda kaldığında B okulunun daha iyi olduğunu düşünür ve çocuklarını oraya yazdırmak ister fakat bu okullar arasında uçurumlar yoktur, hemen hemen aynı seviye de eğitim vermektedir.

Okul pahalıysa eğitimin düzey de yüksektir algısı size de tanıdık geldi mi?

 

2012 yılında “Tüketici Araştırmaları Dergisi” tarafından yapılan bir araştırmada, tüketicilerin fiyat bazında bazı değer yargıları yaptığını göstermiştir. Araştırmacılar katılımcılara pahalı bir şişe şarap için bir reklam ve ucuz bir şişe için bir reklam gösterdiler. Kalite konusunda bir ipucu verildiğinde, pahalı şaraba daha iyi bir puan verdiler.

Her zaman işe yarar mı bilinmez.

Sizin bu etki konusundaki yorumlarınız nedir? Bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir