Bakanlık da bizim İBB de bizim

AnalizPolitika

Written by:

2015 yılında yapımına başlanan ve 2 Ekim’de açılışı yapılan Sabiha Gökçen metrosu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından resmi açılışı yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 4.4 Milyar TL tutarındaki yatırımın bakanlık tarafından karşılandığını söylemesinin üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ” İstanbul Halkı yapılan bu metronun parasının bakanlığa geri ödüyor. Ama şunun altını çizmek lazım bakanlık da bizim İBB de bizim” sözleriyle karşılık verdi. Mevcutta İstanbul’da devam eden metro projeleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile İBB arasında ikiye ayrılmış durumda bir yanda Metro İstanbul’un M’si diğer yanda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın U’su…

Mevcutta Bakanlık tarafından inşası devam eden Projeler;
M11 İstanbul Havalimanı – Gayrettepe Metrosu
M11 İstanbul Havalimanı- Halkalı Metrosu
M3 Bakırköy-Kirazlı
M3 Başakşehir-Kayaşehir Uzatma Hattı
M11 Altunizade-Çamlıca Metrosu

İBB tarafından inşası devam eden projeler ise;
M7 Mecidiyeköy-Kabataş Uzatma Hattı
M7 Mahmutbey-Esenyurt Uzatma Hattı
M1 Kirazlı-Bağcılar
M8 Bostancı-Dudullu
M9 Ataköy- İkitelli
M5 Çekmeköy-Sultanbeyli
M12 Göztepe-Ümraniye

Dünya’da aynı anda en fazla metro yapan şehir ünvanını da alan İstanbul’da adeta bir metro yarışı var. En çok tartışılan sorun ise “M” ile “U” tartışması. Geçtiğimiz yıl Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Twitter hesabından yaptığı “İstanbul’da metronun yeni simgesi! I ❤️ U” Paylaşımına İBB Belediye Meclis Sözcüsü Murat Ongun’dan “Sayın bakan, İstanbul’daki metronun simgesi 1992’den beri M’dir. Siz İBB’de görevdeyken de öyleydi, İstanbul’da en çok metro yapılan bu dönemde de M olarak kalacak. Hizmet İstanbul’a hizmettir, ayrıştırmak hiç hoş değil.” yanıtı gelmişti.

Tavşantepe-Sabiha Gökçen Hattının açılmasıyla yeniden gündeme gelen ve Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Büyükşehir Belediye’si arasındaki yatırımın karşılanması tartışması sürecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz günler Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da CNN Türk canlı yayınında söylediği gibi yatırım tutarı her yıl belediye toplam gelirinin yüzde beşi geçmemek koşuluyla bakanlığa geri ödemesi yapılacak.

İZMİR’DE NEDEN “U” YOK

An itibariyle İzmir’de devam eden M1 Fahrettin Altay-Narlıdere metrosu ve Çiğli Tramvay projesinde çalışmalar devam ederken kent tarihinin en büyük ulaşım projesi olan 13.5 Kmlik M2 Üçyol-Buca metrosu hazine garantisi olmaksızın 4 yıl geri ödemesiz 12 yıl vade ile Avrupa İmar Bankası(EBRD) ve Fransız Kalkınma Ajansı’ndan(AFD) alınan toplam 490 Milyon Euroluk finansman ile yapılacak. 21.5 Milyon Eruoluk ilk ödeme belediye kasasına girdi. 11 İstasyonlu ve günde 400 bin yolcu taşıması hedeflenen hat sürücüsüz trenlerle işletilecek. 4 yılda tamamlanması hedeflenen hat Buca’yı körfeze bağlayacak.
İzmir’de geçtiğimiz günlerde ihaleye çıkan iki yeni metero projesi olan Karabağlar-Gaziemir metro hattı ve Otogar-Kemalpaşa metro hattı da bulunuyor. Ayrıca mevcutta devam eden Çiğli Tramvay hattı da tamamlanmak üzere olduğu biliniyor. İzmir kent içi raylı sistemleri yatırımlarının tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden finanse ediliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir