CHP’NİN AYASOFYA İLE İMTİHANI

AnalizPolitika

Written by:

Tarihler 9 Haziran’ı gösterdiğinde İyi Parti grubu Ayasofya‘nın toplu ibadete açılması için Meclis’e önerge verdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu‘nun imzası ile sunulan önerge reddedildi. Önergeye MHP ve HDP çekimser kalırken, AKP red yönünde oy vermişti.

Bunun üzerine Meral Akşener bir açıklama yaparak; 

“18 yıldır zaman zaman sıkıldıkça Ayasofya‘yı gündeme getirirler. Önerilerinde samimi mi merak ettik? Araştırma Önergesi verdik. Bilin bakalım ne oldu? AK Parti ‘ret’ verdi, MHP ve HDP çekimser kaldır ve önerge reddedildi. Bu utanç size bir süre yeter. Milletimizin maneviyatı oyuncağınız değil. Öneriyi getiriyorsanız gereğini yapacaksınız.” dedi.

İyi Parti‘nin durum hakkında ki tutumu belli iken CHP‘nin de bu topa girmesi şahsi olarak beni şaşırtmıştı. Bir takım sağ zihniyetteki maceraperst acaba samimiler mi diyerek gündeme getirdiği önergeye CHP‘nin de girmesi nasıl açıklanır bilmiyorum. TBMM birilerinin siyasi labarotuarı mıdır?

 Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin “Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali” istemiyle Danıştay’da dava açması üzerine 2 Temmuz 2020 tarihinde duruşma gerçekleştirildi ve 10 Temmuz 2020 tarihinde Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını “Ayasofya’nın vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığını” belirterek iptal etti. Sonrasında ise Türkiye’nin en büyük müzelerinden biri olan Ayasofya Camii olmuştur. CHP grubu bu konu hakkında sadece Atatürk üzerinden bir eleştiri yapabiliyor. Yahu bunu bir ay önce mecliste oylayıp evet diyen sanki CHP değildi. CHP’nin bu husustaki açıklama ve tutumlarında partinin adını kapatsanız sanırsınız ki sağ bir parti açıklama yapmış dersiniz.

Ayasofya‘nın müze kimliği Türkiye’nin laik kimliği için önemli bir semboldü. Bu sembolü 500 yıl önceki düşüncelerle Cumhuriyet mahkemelerinde yargılayıp, laik değerleri yerle bir ettiniz.

Mehmet Bekaroğlu, sosyal medya hesabından “Oh be… çok şükür, Ayasofya ibadete açıldı” mesajını yayımladı. Güler misin ağlar mısın?

Birçok kişinin umut bağladı, Cumhurbaşkanı adayı olup her zaman her yerde laiklik vurgusu yapan Muharrem İnce ise; ”Davet gelirse giderim.” diyerek utanç verici bir çıkış yaptı şahsi kanaatimce. CHP oklarından her geçen gün daha da taviz vermekte demek yerinde olur sanırım. 

Rejimin değiştiği, ülkede her geçen gün daha da keskin olaylar yaşandığı günlerde CHP duruma karşı koymak, muhalif olmak yerine yangına kütük taşımakla meşguldür. CHP yönetiminin lailklile bir derdi mi vardır yoksa? Yetkililer olaydan memmunlar belli ki, taban gereğini yapmalı ve partisine sahip çıkmaldır!

Ayasofya ilk taviz değildir, son da olmayacaktır!

Politikhane Yazı İşleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir